Препълнена тоалетна – как да се справим с проблема?

Как да отпушите тоалетна, запушена с тампони

Малко неща са по-лоши от справянето с препълнена тоалетна, която е напълно блокирана и не се източва както трябва. Отвратителната вода, която се излива по пода на банята, в комбинация с гранясалата миризма също не помагат на ситуацията. Боли повече, ако знаеш, че източникът на запушването е нещо толкова малко като тампон и че ситуацията би била спряна, преди да ескалира.

Как да отпушите препълнена тоалетна с тампони?

Тоалетна, запушена с тампони, може да бъде отпушена с тези лесни стъпки:

  • Издърпайте всеки тампон ръчно от тоалетната възможно най-скоро, преди да стане недостъпен.
  • Пуснете тоалетната, за да видите колко лесно водата се спуска, установявайки дали запушването се е отпуснало.
  • Използвайте дренажна змия, за да отстраните запушването, като издърпате тампоните от тръбите.
  • Извадете тоалетната, за да можете да пробвате под нея с по-добър достъп и отстранете всички тампони, които можете да достигнете.

Тези стъпки са подредени според тежестта на запушването и не е необходимо да преминавате към следващата, ако можете да отпушите тоалетната в началните етапи. Ще подчертаем за какво да внимаваме и как да гарантираме, че това няма да се случи отново. Прочетете за повече информация.

Тъй като работата непременно ще бъде разхвърляна, трябва да носите защитно облекло. Например, поставете дълги гумени ръкавици, преди да започнете работа.

Извадете каквото можете

Вашият най-безопасен залог е да извадите тампона(ите) от тоалетната ръчно. Правейки това, можете да сте спокойни, знаейки, че те няма да останат някъде другаде в канализацията и да причинят още по-големи щети.

Ако не можете да достигнете тампона(ите) с ръцете си, използвайте инструменти, които могат да се навият надолу по канала на тоалетната до мястото, където тампонът(ите) може да е заседнал.

Устоявайте на желанието да използвате бутало, когато се занимавате със запушвания на тампони, тъй като най-вероятно ще ги изтласкате по-надолу в канала извън обсега ви, където запушването ще бъде по-плътно и по-трудно за отстраняване.

Изчистете тоалетната

Пуснете водата в тоалетната или добавете вода в чинията и наблюдавайте колко време отнема да се спусне в канала и дали се утаява на обичайното място. Ако запушалката не е отстранена, тоалетната чиния може да се напълни до ръба и трябва да имате кофа в режим на готовност, за да прехвърлите водата.

Натискът от тежестта на водата може да избута тампоните надолу по канала и да ги измести, решавайки проблема Ви моментално.

Въпреки че това е бързо решение, има шанс да прехвърлите проблема по-нататък. Последствията са по-малко тежки, ако използвате биоразградими тампони и това е септична система. Ако тампонът стигне до септичната яма, това няма да създаде друг проблем.

Изваждане на тампоните от тоалетната

Ако нивото на водата не спада, това означава, че запушването е непоколебимо и трябва да го избутате с инструмент за почистване на канализацията, като например тоалетна змия. Когато използвате змия, бъдете внимателни, за да не счупите тампона(ите) на парчета, защото парчетата са по-трудни за боравене и все още могат да запушат тръбите ви. Вместо това се опитайте да ги издърпате, като ги закачите и навиете около дренажната змия.