Порцеланови фасети – стъпки за правилна поддръжка

Каква е правилната грижа за Вашите порцеланови фасети?

Ползите са очевидни: в допълнение към естетическите свойства, използването на порцеланови фасети предпазва зъбите. Щастливите собственици на собствения си здрав емайл не се нуждаят от тях, освен в случаите, когато е необходимо да се коригира формата на резеца или кучешкия зъб. Но при наличие на дефекти, които сериозно влошават качеството на живот, има много предимства при носенето на фасети.

Какви са евентуалните минуси

Всяка ситуация си има и обратна страна. И при инсталирането на фасетите  има някои недостатъци:

  1. Необратимост на процедурата – преди поставянето на пластината от зъба се отстранява тънък слой емайл. Важно е да се знае, че този слой няма да се възстанови, така че Вие не можете да промените решението си след залепването на фасетите.

Преди и след изпилването чувствителността на зъбите става много различна. Следователно, ако в даден момент фасетите станат неизползваеми, те ще трябва да бъдат заменени с други. Това също е добре да се знае.

  1. Има някои ограничения в следващите хранителни навици – това е дъвченето на твърди и абразивни храни с фасети не бива да се прави. В случай на композитни наслагвания, оцветяващите напитки ще трябва да бъдат изключени, тъй като материалът постепенно ще промени цвета си.
  2. Невъзможността за ремонт на повредена фасета. Вариантът е само замяна. Добре е да сте информирани предварително за това.
  3. Бързината на процедурата поставяне на фасети. Този плюс се отнася за инсталирането/ поставянето на композитни фасети, но в този случай точката за издръжливостта се отменя.
  4. Естествен цвят на зъбите.

​Добре е да знаете, трябва да се отбележи, че в случай на направа на коронка, много повече твърда тъкан от зъба се сваля/изпилва. Така, че фасетите се явяват един по-щадящ вариант. Също така не бива да се увличате по яденето на слънчогледови семки и също така внимавайте с по-твърдите ядки, както и с трошенето на  ядки със зъби в някакви случаи.