ръчно изработени килими

Ръчно изработени персийски килими

Ръчно изработени персийски килими

Колкото по-добро е качеството на ръчно изработени килими, толкова повече време е необходимо за създаването им. Пълният производствен цикъл включва: производители на вълна и багрила, дизайнери, тъкачи, както и тези, които изграждат и поддържат станове и необходимото оборудване. Най-важният фактор за качеството на персийските килими е стегнатостта и прецизността на плетенето. Персийските килими с по-фини възли са много издръжливи. Но също така са много трудни за тъкане и обикновено отнемат много време. Ето защо килимите с по-висок KPSI (възли на квадратен инч) се продават по-скъпо. Други качествени фактори са: избраният клас вълна, основният материал на килима, багрилата, както и симетрията и сложността.

Когато определят цената на ръчно изработените персийски килими, професионалистите трябва да вземат предвид всички тези фактори. В Иран обикновено градските килими са много по-качествени от селските или номадските килими. Това е така, защото е много трудно за номадите и тъкачите да тъкат сложни или големи килими. Които обикновено имат малък или никакъв достъп до производствена технология. Създавайки най-добрите персийски килими в света. Иран съчетава модерни технологии с водещи дизайнери и дълга традиция за непрекъснато създаване на безкрайни произведения на изкуството. Толкова здрави и издръжливи, че обикновено издържат повече от сто години.

 

Афшар персийски килими

Регионът Афшар е един от онези региони с персийски килими.Които имат дълга и интересна история. Тези килими са кръстени на номадския народ афшар от Южен Иран, който ги тъка на ръка. Тези кперсийски илими се характеризират със специално изображение на централния елемент.  Т. нар. „Ботех“, древен персийски символ, представляващ куп листа, с подчертана форма на стрела и красив флорален мотив. Който понякога се преплита с листни решетки. Често се използват цветове от слонова кост. Могат да включват крушовидни геометрични фигури и кокошки от домашни птици за граници. Тези персийски килими много приличат на тези от Шираз, поради което дори експертите често ги бъркат. Тъй като са изтъкани на обикновени, лесно разглобяеми и транспортируеми хоризонтални станове, те са доста малки. Истинско парче персийски килим Afshar ще озари всяка скучна стая със своя уникален дизайн и жива цветова палитра.

условия на труд

Условия на труд в предприятието и организиране на базата на специална оценка на безопасните условия на труд

Условия на труд в предприятието и организиране на базата на специална оценка на безопасните условия на труд

Информацията за условия на труд на определена длъжност става задължителна част от трудовия договор: това гарантира спазването на правото на специалист да получава надеждна информация по този въпрос.

Според Закона за безопасни условия на труд изискванията са условията на работа в предприятията да са разделени на следните класове:

 • 1/първият (оптимален) – няма вредно въздействие на производството върху служителя или присъства в разрешените граници, установени от действащите санитарно-хигиенни стандарти;
 • 2/вторият (допустим) – има отрицателно въздействие на производствените фактори върху служителя, но неговата интензивност позволява на лицето самостоятелно да възстанови нормалното здраве и работоспособност до началото на следващата работна смяна, без да прибягва до употребата на лекарства, рехабилитация терапия и други инструменти;

Задължения на работниците и служителите за осигуряване на ЗБУТ

Съгласно Закона за здравословни и безопасни условия на труд, работниците и служителите в съответствие със своята квалификация и дадените им инструкции са длъжни:

 • 3/третият (вредност) – вредното въздействие на технологичния процес върху служителя оказва забележимо въздействие върху здравето му. Тъй като тази група условия е доста обемна, тя е разделена на четири подкласа, включително:
 • 3.1. – вредните условия на труд засягат служителя достатъчно силно, че той не може самостоятелно да възстанови нормалното здраве. За да направи това, той се нуждае от по-дълъг период или допълнително излагане;
 • 3.2 – интензивността на въздействието на вредните производствени фактори върху работника причинява появата на начални или леки форми на професионална болест, но това се проявява само след продължителна работа в такива условия, която продължава 15 и повече години;
 • 3.3 – въздействието на вредните условия води до проява на устойчиви промени, водещи до образуване на форми на заболявания;
 • 3.4 – отрицателното въздействие на производствените фактори върху работниците води до образуване на тежки форми на заболявания.
 • 4/четвърти (опасно) – въздействието на опасни фактори върху служителя при изпълнение на задълженията му създава пряка заплаха за живота му.
 • 5/да осигури на всеки работещ подходящо обучение и инструктаж по безопасност и здраве при работа. Условията и редът за провеждане на обучение и инструктаж по безопасност и здраве при работа са регламентирани.
бижу

Какво е предназначението на едно бижу?

Какво е предназначението на едно бижу?

Бижутата от благороден метал са аксесоари с художествена стойност. Благодарение на специалните техники за обработка едно бижу става толкова привлекателно, че искате да го получите. Художествената обработка включва следните процеси: леене, коване, щамповане, филигран, емайл, почерняване, диамантено рязане, родиево покритие и други техники.

Начини за изпозване

Може да се изненадате, но бижутата не са само това, което хората слагат на пръстите, шията, ръцете и краката си. Тази концепция е много по-широка.

Личните бижута са предмети, които поставяте върху тялото си. Най-често именно за тях говорят, когато имат предвид бижута.

Принадлежностите към тоалета са аксесоари, които допълват добре облеклото и имат практична употреба. Такива са например акцесоарите щипки за вратовръзки или копчета за ръкавели.

Аксесоари – продукти за тоалетни артикули. Може да бъде гривна за часовник или калъф за цигари.

Комплектите са групи бижута с едно и също художествено решение. Например колекции от бижута, състоящи се от пръстен и обеци. Можете да се запознаете с колекциите AQUAMARINE в специална секция на нашия уебсайт.

По-нестандартни предназначения

Артикулите за сервиране на маса могат да са бижутерия с практични приложения. Например, лъжици, вилици и поставки за чаши.

Също така бижутата включват часовници и икони, изработени от злато и сребро. Те могат да бъдат инкрустирани със скъпоценни или полускъпоценни камъни, за които ще говорим също в нашата поредица статии за бижутата…

Какъв материал бижу да изберем?

Бижута от злато или сребро – това е сто процента попадение в целта. Бижутата винаги са били индикатор за статус и форма на естетическо натрупване. Въпреки че жените ценят бижутата не само за това. От незапомнени времена те се стремят да се украсяват, да се открояват и да привлекат вниманието. И в това им помогнаха накити от злато, бижута от сребро, скъпоценни камъни.

Така или иначе, бижутата по поръчка са безпогрешен избор. Никоя жена няма да Ви упрекне, че „изумрудите не й отиват на очите“, че вече има нещо от този вид или, че вече сте го подарили миналата година. Не, вашият подарък ще бъде опакован с любов в ценна кутия, с гордост ще бъде показан на вашите приятели. Златна гривна или висулка на верига винаги ще бъде актуална.

куполните къщи

Сферата 123 предлага варианти на изпълнение на куполните къщи

Както и строителите на конвенционални къщи – и ние не включваме мебели в цената на куполните къщи. Разбира се, предлагайки проектиране на интериор, можем да Ви съдействаме в изработката на корпусни мебели (за вграждане) по поръчка.

Често срещани въпроси:

„Освен че проектирате, строите ли?“/ „Освен че строите, проектирате ли?“

Сферата 123 се занимава с проектиране и строителство до ключ – ние поемаме цялостното изпълнение на куполната Ви къща от самото начало: индивидуален проект съгласно Вашите конкретни желания и реализацията му като стойностен готов продукт.

 • „Защо е толкова е важно конструкцията да е от масивни греди, а облицовката от дървени керемиди?“

Сферата 123 предлага два варианта на изпълнение на куполните къщи:

 • НИСКОЕНЕРГИЙНА КЪЩА – отговаря на изискванията на комфорт и енергийна ефективност на немския стандарт PHI Low Energy.
 • ИКОНОМИЧНА КЪЩА – покрива изискванията за енергийна ефективност на действаща в България нормативна уредба.

Изпълнението на нискоенергийната къща се отличава с по-висок клас изолация и дограми, сертифицирани за нискоенергийни и пасивни къщи, автоматичен прозорец Velux на върха на купола, вентилационната система с рекуперация на швейцарска фирма Zehnder, които са заложени в пакетната цена.

И в двата варианта на изпълнение е заложена дървената носеща конструкция от масивни дъговидни носещи слоесто слепени греди, ФАБРИЧНО ПРОИЗВЕДЕНИ И СЕРТИФИЦИРАНИ и външното покритие на куполната къща от дървени керемиди от СИБИРСКА ЛИСТВЕНИЦА. Цените можете да видите на нашия сайт.

В заключение искаме да споделим с вас две немски поговорки: Не всичко, което блести, е злато. Гледайте внимателно какво избирате, информирайте се, уверете се, че с ниската цена не идва и ниско качество и когато сравнявате – сравнявайте ябълка с ябълка.