трудова медицина

Из терминологията на Трудовата медицина

Из терминологията на Трудовата медицина

Някои понятия в Служба по трудова медицина

  • Работно място – мястото, където служителят трябва да бъде или където трябва да пристигне във връзка с работата си. То е пряко или косвено под контрола на работодателя;
  • Работна зона – пространство до 2 м над нивото на пода или платформата. Там се намират местата за постоянен или временен престой на служителите в процеса на работа;
  • Лични и колективни предпазни средства за работници – технически средства, използвани за предотвратяване или намаляване на излагането на работниците на вредни или опасни производствени фактори, както и за защита от замърсяване;
  • Производствена дейност – набор от човешки действия, използващи инструментите, необходими за трансформиране на ресурсите в готови продукти. Включително и производството и преработката на различни видове суровини, строителството и предоставянето на различни услуги.

За контакти с нас:  Телефон: +359 2 917 29 1;

Ние сме  фирма ЛОТ-КОНСУЛТ -Лаборатория и Охрана на Труда.

София 1612, ж.к. Лагера, ул. Троянски проход 16.

Основни условия на трудова медицина

  1. Авария – разрушаване на конструкции, оборудване, технически устройства, неконтролиран взрив и / или отделяне на вредни вещества, представляващи заплаха за живота и здравето. Спешен случай е ситуация, която може да доведе до счупване на части и нараняване на работника.
  2. Безопасно разстояние – най -малкото разстояние между човек и източник на опасен и вреден производствен фактор, при което човек е извън опасната зона.
  3. Пожарна безопасност – състоянието на обект, при което е изключена възможността за пожар. В случай на пожар предотвратява излагането на хора на опасни пожарни фактори и осигурява защитата на материалните активи;
  4. Безопасността е състояние, при което рискът за здравето и безопасността на персонала е на приемливо ниво.
  5. Безопасност на производственото оборудване – свойствата на производственото оборудване отговарят на изискванията за безопасност на труда по време на монтажа (демонтажа) и експлоатацията при условията, установени от нормативната и техническата документация.
  6. Безопасни условия на труд – състоянието на условията на труд, при които е изключено въздействието върху работника на вредни и (или) опасни производствени фактори или нивата на тяхното въздействие не надвишават установените стандарти.
кетъринг фирма

Какви услуги предлага кетъринга

Как да изберем кетъринг фирма за събитие?

Всяко събитие, на което трябва да се предложат на хората храна и напитки, ако не е в ресторант, кафене или друго специализирано заведение, ще изисква много усилия, време и пари за подготовка и организация. За щастие сега не е нужно да правите всичко сами. Можете да се свържете с кетъринг фирма.

Всяко голямо събитие, било то корпоративно, сватбен банкет, социален прием, конференция, презентация и т.н., рядко е завършено без участието на такива услуги.

В тази статия ще разгледаме какво представлява кетърингът, защо имате нужда от него, какви услуги предлага, как да изберете компания за кетъринг, а също така ще научите как сами да организирате кетъринг.

Днес агенциите за кетъринг, които преди това бяха основно отговорни за организирането на кетъринг за събитие, се превърнаха в агенции за събития (от английското събитие – събитие), отговорни за сложната организация на целия празник от началото до края. Задълженията на екипа за кетъринг сега включват разработване на концепцията, писане на сценарий и шоу програма на събитието, избор на място, художници, декориране и т.н.

Гамата от възможности за кетъринг е много широка. Може да се използва за организиране на голям официален прием за ВИП персони, както и на малко частно парти, барбекю на открито или детско парти.

Основните клиенти на кетъринга са големи предприятия, холдинги и корпорации, които провеждат форуми, семинари и тимбилдинги. Те осигуряват до 80% от поръчките за агенции за кетъринг. Останалите 20% са резервации за частни събития и домашни събития.

Глобалният пазар за кетъринг индустрията, казват експерти, е милиарди долари.

История на появата на кетъринга

Смята се, че родоначалникът на кетъринга е френският готвач Франсоа Вател. Който по времето на крал Луи XIV организира грандиозни празници, поръчани от различни видни личности от онова време. Често е бил нает както от кардинал Мазарин, така и от фактическия министър-председател на страната Жан-Батист Колбер.

Кетърингът се появява като кетъринг услуга в началото на 20 век в Съединените щати. По това време там се строят небостъргачи, където едновременно участват стотици строители. Появиха се големи корпорации с хиляди служители в една сграда.

Всички те трябваше да се хранят през работния ден и беше по -евтино и по -лесно за компаниите да доставят храна на работници, а не работници на храна. Затова започнаха да поръчват обеди в най -близките заведения за хранене с доставка до работното място. По -късно тази идея бързо се разпространи и се утвърди в Европа.

 

 

 

Акрилните килими

Акрилните килими

Акрилните килими

 

През 50-те години на ХХ век акрилът е заел значително важно място на пазара, тъй като той притежава много от свойствата на вълната.

Акрилните продукти обаче са по-скъпи от, например, полипропилена или вискозата. Това се дължи на по-високите производствени разходи за акрила, по-специално за боядисване. За съжаление акрилът не може да се боядисва с помощта на някои от съвременните технологии за боядисване, които биха намалили значително разходите за неговото производство. Поради тази причина за производството на килими акрилът често се използва в смес с полипропиленови влакна, за да се намалят разходите за крайните разходи.

Килими, изтъкани от вискоза

Вискозата е направена от естествен материал – дървесна целулоза, следователно от всички химически влакна това е най-„естественото“. Чрез промяна на дебелината и естеството на влакната можете да получите тъкани, много подобни на естествените, по-специално на коприната. По този начин вискозните килими са по-рентабилна алтернатива на копринените килими. Вискозата често се нарича още „вискоза“.

Акрилните килими. Основните качества на вискозата: приятна на допир, удобна, хигроскопична, дишаща. Високата интензивност на цветовете позволява създаването на ярко оцветени килими. Трябва също да се отбележи, че вискозата не натрупва статично електричество.

Когато правят вискозни килими, те преминават през няколко етапа на обработка, включително така нареченото „шлайфане“, което е необходимо, за да се гарантира, че всички нишки са с еднаква дължина и повърхността на килима е равномерна. След „полиране“ остатъците от купчина остават между нишките на килима. Колкото по-висока и плътна е купчината, толкова повече остатъчна купчина се натрупва между нишките. Трябва да се разбере, че натрупаната купчина не е самата нишка, а самата остатъчна купчина, която се е натрупала в килима, след като е опесъчена. Тази характеристика е характерна и за вълнени килими. Няма нужда да се страхувате от това, почистването с прахосмукачка (за предпочитане прахосмукачка) през първите няколко седмици ще премахне остатъчните власинки и ще ви позволи да се насладите напълно на комфорта на вискозните килими.